Yhteisamanuenssihanke etenee

Iisalmen kaupunki ja Olvi-säätiön tukema Ylä-Savon kotiseutuyhdistys aloittivat vuonna 2020 ainutlaatuisen hankkeen, jossa julkinen ja yksityinen sektori tekevät yhteistyötä Iisalmen museoiden kehittämiseksi. Osapuolet palkkasivat neljäksi vuodeksi yhteisen museoamanuenssin, jonka toimenkuvaan kuuluu Juhani Ahon museon ja Ylä-Savon kotiseutumuseon kokoelmatyön ja yleisötyön kehittäminen. Hanke on nyt puolivälissä ja yhteisamanuenssi tarjoaa pienen katsauksen tapahtuneeseen ja tulevaan.

Hankkeen alkuaikana yhteisamanuenssi on tehnyt paljon yleisölle näkymätöntä työtä. Museoiden kokoelmanhallintaa on kehitetty hallintajärjestelmillä, selkeillä kokoelmaohjelmilla ja esineistön näyttely- ja varastointiolosuhteiden kehittämisellä. Juhani Ahon museon kokoelmat ovat kokonaisuudessaan talletettu digitaaliseen tietokantaan ja kotiseutumuseonkin kokoelmista jo kolmannes on digitaalisessa tietokannassa. Tavoitteena on tulevaisuudessa täysi digitaalinen kokoelmatietokanta, jota voidaan tarjota tutkimuskäyttöön. Tutkijoiden iloksi museolle on myös hankittu laaja karttakokoelma, jossa on alueen karttoja 1500-luvulta 1900-luvulle.

Toimia museokävijöiden iloksi

Yleisölle näkyvintä lienee ollut erilaisten palvelujen kehitys. Juhani Ahon museolla otettiin käyttöön korttimaksupääte ja museokortti, avattiin Mäntylän kesäkahvila yhteistyössä Kolmen Polven kahvilan kanssa ja käsikirjoitettiin uudet ryhmäopastukset. Kotiseutumuseolla luovuttiin pääsymaksuista kokonaan ja päivitettiin opastusmateriaaleja. Molempien museoiden verkkosivut uusittiin ja kouluryhmille tarjottiin uusia pedagogisia kokonaisuuksia. Näyttelyitäkin on kahteen vuoteen ehtinyt useita: Koljonvirran myyttejä, Juhani Ahon elämänvaiheita, Iisalmen Sotainvalidiyhdistyksen toimintaa, Iisalmen 50-60-lukujen valokuvia ja kaupunkiarkkitehtuurikierros. Ensi kesälle on jälleen tulossa kummallekin museolle oma kesänäyttely. Juhani Ahon museolla keskitytään Juhanin perheeseen ja kotiseutumuseolla museon kirjakokoelmiin ja 1800-luvun maailmankuvaan.

Kotiseutumuseolla on myös tapahtunut rakennusten suhteen. Museorakennusten kattoja on korjattu, museolle on rakennettu uusi pisteaita ja komea portti, nuottakota on siirretty rannasta helpommin nähtävään paikkaan ja pihalle on tehty soratie kulkua helpottamaan.

Tapahtumatyössä ei valitettavasti koronaviruksen vuoksi ole päästy kunnolla vauhtiin. Viruksen aiheuttamat rajoitteet ja museoiden oma halu vastuulliseen toimintaan johti useiden tapahtumien perumiseen tai toteuttamiseen pienimuotoisempana. Juhani Ahon museolla on kuitenkin nähty mm. aiempaa enemmän itse Ahonkin rakastamaa teatteria ja kotiseutumuseolla tapahtumia lapsille. Tulevina vuosina kotiseutumuseolla tullaan näkemään mm. mielenkiintoisia luentosarjoja ja Juhani Ahon museolle on tekeillä erilaisia omatoimisia kulttuurikierroksia Koljonvirran historiaan.

Suurin työ on kuitenkin ollut kotiseutumuseon perusnäyttelyn uusimisessa, josta lisää omassa uutisessaan.

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa sähköpostilla
Jaa Linkedinissä

Jätä kommentti