Näyttelyt

Tietoa ja tunnelmia

Museon näyttelyt on rakennettu autenttiseen savupirttiin, johon pääsee istumaan menneen ajan, nokisten savuntuoksuisten seinien ja kahvipannujen ympäröimänä kuuntelemaan oppaidemme kertomuksia lämmöstä ja perhe-elämästä. Alakerran näyttely puolestaan esittelee tyylikkäiden vitriinien avulla 1800-luvun arkea ja elinkeinoja, säätyläiselämää ja sotaa.

Savutuvan elämää

Ylä-Savon kotiseutumuseon päänäyttely on luotu 1700-luvulla rakennettuun kestikievarina toimineeseen suureen savutupaan. Näyttely esittelee 1700-1800-lukujen talonpoikaissäädyn arkea ja asumista. Autenttinen sisustus, noidan valmistama uuni, pitkät pöydät ja komeat esineet luovat tunnelman, joka vie kävijän savuntuoksuiselle aikamatkalle kotiseutumme historiaan.

Näyttelyssä pääset tutustumaan talonpojan tyypilliseen 1700-1800-lukujen asumukseen, valaisimiin ja huonekaluihin. Tuvan sydämenä toimii yli 300 vuotta vanha valtava uuni, jonka on tarinan mukaan rakentanut talossa piileskellyt noita. Uunin ympärillä näet menneen ajan ruuanlaitto- ja leivontavälineitä ja astioita. Näyttely kertoo kuinka lampaan villa muokkautui karkeista kuiduista langaksi ja kankaiksi ja edelleen vaatteiksi ja liinoiksi. Se tarjoaa myös katsauksen suutarin välineisiin ja puhdetöinä tehtyihin puu- ja tuohitöihin. Arjen työtä täydentävät lasten leikkikalut ja pelimannien soittimet. Näyttely muodostaa kattavan kuvan talonpojan arjesta, asumisestä ja elämisestä.

Talonpojan työt

Museon näyttelyt tarjoavat monipuolisen katsauksen alueen historiaan. Ylä-Savon kotiseutumuseon toinen päänäyttely on rakennettu museon päärakennuksen kellarikerrokseen. Näyttely esittelee Iisalmen seudun historiaa erätalouskaudelta kaskeamiseen ja maanviljelykseen ja edelleen 1800-luvun säätyläiskotiin. 

Näyttelyssä pääset näkemään arkeologisia löytöjä Iisalmen esihistoriasta ja tutustumaan eränkäyntikauden kalastus- ja metsästysvälineisiin, mukaan lukien harvinaiseen siipiruuhiveneeseen, jollaisia käyttettiin jo kivikaudelta lähtien. Näyttely esittelee kaskeamisen ja peltoviljelyn välineitä ja karjatalouden tuomaan kulttuurin ja yhteiskunnan muutokseen liittyviä käsikäyttöisiä koneita. Puusepän työvälineet ja eläinlääkärin instrumentit tuovat esiin erilaisten ammattien arkea. Museon ainutlaatuinen esinekokoelma autonomian ajalta pitää sisällään keisari Aleksanteri I:n käyttämät huonekalut Iisalmen käynnillään sekä kattavan rahakokoelman.

Huomioithan, että kellarikerrokseen kulku tapahtuu jyrkkiä portaita pitkin. Siksi kellarin näyttelyt voivat olla liikuntarajoitteisille saavuttamattomissa.

Iisalmi sodassa

Museon kolmas perusnäyttely kertoo, mitä Iisalmessa ja Ylä-Savossa tapahtui talvisodan syttyessä. Näyttely esittelee rintaman ja kotiolojen arkea. Pula-ajan luonteesta kertovat korviketuotteet, salakauppajulisteet ja ostokortit. Mielialaan ja tahtotilaan vaikutettiin pommituksilla ja propagandalla. Iisalmelaiset taistelivat Rukajärven suunnalla. Kaiken keskellä oli kuitenkin myös ilon hetkiä, kirjeenvaihtoa ja yhteistä toimintaa kuten puhdetyökilpailuja. Museon näyttelyt kertovat myös sodasta tavallisten ihmisten näkökulmasta.

Huomioithan, että kellarikerrokseen kulku tapahtuu jyrkkiä portaita pitkin. Siksi kellarin näyttelyt voivat olla liikuntarajoitteisille saavuttamattomissa.

Vaihtuvat näyttelyt

Museon vaihtuvat näyttelyt syventävät tietoa yläsavolaisesta arjesta ja maailmankuvasta eri aikoina. Kuten päänäyttelyihin, myös vaihtuviin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy ja ne sijaitsevat päärakennuksessa. Näyttelyissä on menneinä vuosina esitelty mm. valokuvia Iisalmesta 1900-luvun eri vuosikymmeniltä ja Ylä-Savon ja Itä-Suomen karttahistoriaa.

Kesän 2022 näyttely käsittelee yläsavon maailmankuvaa 1800-1900-luvuilla kirjallisuuden kautta. Mitä kirjat kertovat meille aikakauden savolaisten käsityksistä ihmisistä, maantieteestä, uskonnosta tai lääketieteestä?