Näyttelyt

Tietoa ja tunnelmia

Museon näyttelyt on rakennettu autenttiseen savupirttiin, johon pääsee istumaan menneen ajan, nokisten savuntuoksuisten seinien ja kahvipannujen ympäröimänä kuuntelemaan oppaidemme kertomuksia tuvan lämmöstä ja perhe-elämästä. Alakerran näyttely puolestaan esittelee tyylikkäiden vitriinien avulla 1800-luvun arkea ja elinkeinoja, säätyläiselämää ja sotaa.

Museon vaihtuvat näyttelyt syventävät tietoa yläsavolaisesta arjesta ja maailmankuvasta eri aikoina. Vaihtuvissa näyttelyissä on menneinä vuosina esitelty mm. valokuvia Iisalmesta 1990-luvun eri vuosikymmeniltä, 1800-luvun yläsavolaista maailmankuvaa ja kirjallisuutta sekä Ylä-Savon karttojen historiaa.

Museon kaikkiin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy.

 

Vaihtuvat näyttelyt

Pakkopalokuntia ja vakuutusruiskuja

Kesän 2023 vaihtuva näyttely käsittelee palokuntien ja vapaapalokuntien historiaa Iisalmen seudulla. Näyttely kertoo vapaapalokuntien synnystä ja toiminnasta sekä 1800-1900-luvun taitteessa käytetyistä palosammutusvälineistä. Näyttelyssä esitellään mm. pieniä ”vakuutuspaloruiskuja” sekä suuria kartanonruiskuja, palosankkoja, palohakoja ja -kirveitä. Tule perehtymään myös ”hardengranateihin”, joita vanhoissa sanomalehdissä kehoitettiin valmistamaan itse salmiakista.

Menneet näyttelyt

Museon menneiden vuosien näyttelyitä:

  • 2022: ”Koska kansani valistuu ja lakkaa uskomasta taikatemppuihin?” – 1800-luvun maailmankuva ja yhteiskunta kirjojen sivuilla
  • 2021: Ajankuvia Iisalmesta IV – Iisalmi 1950-60-luvuilla
  • 2020: Ajankuvia Iisalmesta IV – Iisalmi 1950-60-luvuilla
  • 2019: Ajankuvia Iisalmesta III (1940-1949)
  • 2018: Ajankuvia Iisalmesta II (1930-1939)
  • 2017: Ajankuvia Iisalmesta eli hetkiä Iisalmessa itsenäisessä Suomessa (1917-1929)
  • 2016: Åbergin albumit: Valokuvia Iisalmesta ja Ylä-Savosta 1910-luvulta 1950-luvulle
  • 2015: Puutalokaupungin elämänmenoa – valokuvanäyttely
  • 2014: Kaupunkikartat -näyttely / Kuka kukin on? – Visiittikorttikuvia Ylä-Savon kotiseutumuseon kokoelmista
  • 2013: Ylä-Savon historialliset kartat – Pitäjänkartat 1600-luvulta 1900-luvulle
  • 2012: Ylä-Savon historialliset kartat – Isojakokartat
  • 2011: Ylä-Savon historialliset kartat
  • 2010: Ylä-Savo 500 vuotta Euroopan kartalla – Näyttely 1500-1800-luvun kartoista
  • 2009: Iisalmen kuvataidekoulun leirin teosnäyttely ”Iisalmi ennen ja nyt”
  • 2008: Edvin Laineen ajan Iisalmi -valokuvanäyttely / Lottaperinne-yhdistyksen käsityönäyttely
  • 2007: Pientä ja sievää – vaatteiden koristeita -näyttely / Anneli Rönkön öljyväritöitä
  • 2006: Vapaa-ajan viettoa 1900-luvun alussa -valokuvanäyttely / Navettanäyttely, lehmäaiheisia tauluja ja runoja
  • 2005: Morsiamen kapiot -näyttely / Himmelinäyttely 
  • 2004: Nuoren kaupungin kasvot – Iisalmen kaupunkikuvan kehitys 1900-luvun alusta 1930-luvun loppuun -valokuvanäyttely
  • 2003: Muistoja Iisalmen sahoilta

Museon perusnäyttelyt

Savutuvan elämää

Ylä-Savon kotiseutumuseon päänäyttely on luotu 1700-luvulla rakennettuun kestikievarina toimineeseen suureen savutupaan. Näyttely esittelee 1700-1800-lukujen talonpoikaissäädyn arkea ja asumista. Autenttinen sisustus, noidan valmistama uuni, pitkät pöydät ja komeat esineet luovat tunnelman, joka vie kävijän savuntuoksuiselle aikamatkalle kotiseutumme historiaan.

Näyttelyssä pääset tutustumaan talonpojan tyypilliseen 1700-1800-lukujen asumukseen, valaisimiin ja huonekaluihin. Tuvan sydämenä toimii yli 300 vuotta vanha valtava uuni, jonka on tarinan mukaan rakentanut talossa piileskellyt noita. Uunin ympärillä näet menneen ajan ruuanlaitto- ja leivontavälineitä ja astioita. Näyttely kertoo kuinka lampaan villa muokkautui karkeista kuiduista langaksi ja kankaiksi ja edelleen vaatteiksi ja liinoiksi. Se tarjoaa myös katsauksen suutarin välineisiin ja puhdetöinä tehtyihin puu- ja tuohitöihin. Arjen työtä täydentävät lasten leikkikalut ja pelimannien soittimet. Näyttely muodostaa kattavan kuvan talonpojan arjesta, asumisestä ja elämisestä.

Talonpojan työt

Museon näyttelyt tarjoavat monipuolisen katsauksen alueen historiaan. Ylä-Savon kotiseutumuseon toinen päänäyttely on rakennettu museon päärakennuksen kellarikerrokseen. Näyttely esittelee Iisalmen seudun historiaa erätalouskaudelta kaskeamiseen ja maanviljelykseen ja edelleen 1800-luvun säätyläiskotiin. 

Näyttelyssä pääset näkemään arkeologisia löytöjä Iisalmen esihistoriasta ja tutustumaan eränkäyntikauden kalastus- ja metsästysvälineisiin, mukaan lukien harvinaiseen siipiruuhiveneeseen, jollaisia käyttettiin jo kivikaudelta lähtien. Näyttely esittelee kaskeamisen ja peltoviljelyn välineitä ja karjatalouden tuomaan kulttuurin ja yhteiskunnan muutokseen liittyviä käsikäyttöisiä koneita. Puusepän työvälineet ja eläinlääkärin instrumentit tuovat esiin erilaisten ammattien arkea. Museon ainutlaatuinen esinekokoelma autonomian ajalta pitää sisällään keisari Aleksanteri I:n käyttämät huonekalut Iisalmen käynnillään sekä kattavan rahakokoelman.

Huomioithan, että kellarikerrokseen kulku tapahtuu jyrkkiä portaita pitkin. Siksi kellarin näyttelyt voivat olla liikuntarajoitteisille saavuttamattomissa.

Iisalmi sodassa

Museon kolmas perusnäyttely kertoo, mitä Iisalmessa ja Ylä-Savossa tapahtui talvisodan syttyessä. Näyttely esittelee rintaman ja kotiolojen arkea. Pula-ajan luonteesta kertovat korviketuotteet, salakauppajulisteet ja ostokortit. Mielialaan ja tahtotilaan vaikutettiin pommituksilla ja propagandalla. Iisalmelaiset taistelivat Rukajärven suunnalla. Kaiken keskellä oli kuitenkin myös ilon hetkiä, kirjeenvaihtoa ja yhteistä toimintaa kuten puhdetyökilpailuja. Museon näyttelyt kertovat myös sodasta tavallisten ihmisten näkökulmasta.

Huomioithan, että kellarikerrokseen kulku tapahtuu jyrkkiä portaita pitkin. Siksi kellarin näyttelyt voivat olla liikuntarajoitteisille saavuttamattomissa.