Näyttelyt

Museon pysyvä
näyttely & kokoelmat

Museossa voi tutustua talonpoikaiskulttuurin tapoihin sekä maanviljelyyn, kalastukseen ja metsästykseen liittyvään kansanomaiseen esineistöön. Lisäksi esillä on säätyläiskodin kalusteita, käsityöläisten työvälineitä ja kattava rahakokoelma. Alakerrassa kerrotaan myös kuuluisasta Koljonvirran taistelusta vuodelta 1808.

Savutuvan elämää
-näyttely

Ylä-Savon kotiseutumuseon päänäyttely on luotu 1700-luvulla rakennettuun kestikievarina toimineeseen suureen savutupaan. Näyttely esittelee 1700-1800-lukujen talonpoikaissäädyn arkea ja asumista. Autenttinen sisustus, noidan valmistama uuni, pitkät pöydät ja komeat esineet luovat tunnelman, joka vie kävijän savuntuoksuiselle aikamatkalle kotiseutumme historiaan.

Näyttelyssä pääset tutustumaan talonpojan tyypilliseen 1700-1800-lukujen asumukseen, valaisimiin ja huonekaluihin. Tuvan sydämenä toimii yli 300 vuotta vanha valtava uuni, jonka on tarinan mukaan rakentanut talossa piileskellyt noita. Uunin ympärillä näet menneen ajan ruuanlaitto- ja leivontavälineitä ja astioita. Näyttely kertoo kuinka pellavakasvi tai lampaan villa muokkautui karkeista kuiduista langaksi ja kankaiksi ja edelleen vaatteiksi ja liinoiksi. Se tarjoaa myös katsauksen suutarin välineisiin ja puhdetöinä tehtyihin puu- ja tuohitöihin. Arjen työtä täydentävät lasten leikkikalut ja pelimannien soittimet. Näyttely muodostaa kattavan kuvan talonpojan arjesta, asumisestä ja elämisestä.

Talonpojan työt
-näyttely

Ylä-Savon kotiseutumuseon toinen päänäyttely on rakennettu museon päärakennuksen kellarikerrokseen. Näyttely esittelee Iisalmen seudun historiaa kivikaudesta Savon asutukseen ja Iisalmen kauppalan perustamisesta talvisodan koettelemuksiin. Näyttely esittelee myös yläsavolaisen talonpojan töitä ja elinkeinoja kaskeamisesta karjatalouteen.

Näyttelyssä pääset näkemään arkeologisia löytöjä Iisalmen esihistoriasta ja tutustumaan eränkäyntikauden kalastus- ja metsästysvälineisiin, mukaan lukien harvinaiseen siipiruuhiveneeseen, jollaisia käyttettiin jo kivikaudelta lähtien. Näyttely esittelee kaskeamisen ja peltoviljelyn välineitä ja karjatalouden tuomaan kulttuurin ja yhteiskunnan muutokseen liittyviä käsikäyttöisiä koneita. Puusepän työvälineet ja eläinlääkärin instrumentit tuovat esiin erilaisten ammattien arkea. Museon ainutlaatuinen esinekokoelma autonomian ajalta pitää sisällään keisari Aleksanteri I:n käyttämät huonekalut Iisalmen käynnillään sekä kattavan rahakokoelman. Näyttelyssä voit myös tutustua iisalmelaisten elämään sotien aikana kuten kaupan säätelyyn ja salakauppiaiden vaaroihin.

Huomioithan, että kellarikerrokseen kulku tapahtuu jyrkkiä portaita pitkin.